Bilateral Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Ellerini zorlayacak derecede fazla kullananlarda görülen Bilateral karpal tünel sendromu, el ve parmak kısmında ağrı ile uyuşma şeklinde kendini göstermektedir. Genelde fıtıkla karıştırılsa da, iki hastalık arasında belirgin farklılıklar vardır. Belirtileri yaşayanlar, hastalık hakkında detaylı bilgi edinebilmek için Bilateral karpal tünel sendromu nedir sorusuna yanıt arıyor. Fazla kilolu kişilerde ve şeker hastalarında daha sık karşılaşılan karpal tünel sendromu, el üzerindeki sinirlerde oluşan baskıdan kaynaklanmaktadır. El bileğindeki sinirin sıkışması ya da tahriş olması, karpal tünel sendromuna yol açabilir.
Hastalığın oluşumunda tek ya da birden fazla risk faktörü rol oynayabilir. El, bilek veya parmaklarda oluşan sinir sıkışması, Bileteral karpal tünel sendromu olarak nitelendirilir. Bu hastalık bizlere, ellerimizin çok fazla zorlandığını göstermektedir.
Bileteral Karpal Tünel Sendromu Nedenleri Nelerdir?
Bileteral karpal tünel sendromu, el bileği kanalındaki basınç artışı dolayısıyla oluşur. Ellerini fazla zorlayan kişilerde daha çok görülür. Gün içinde klavye ve mouse’yi çok kullananlar, hastalığın sık rastlandığı kişilerdir. Ayrıca duruş bozuklukları, bel fıtığı, alkol kullanımı, elleri zorlayacak meslekler, obezite, bilek yapısının dar olması, travmadan dolayı yaralanmalar, eklem ve doku iltihaplanması, hamilelik, tenis tarzı sporlar ile şoförlük ve marangozluk gibi ellerin çok fazla kullanılmasını gerektiren meslekler, Bileteral karpal tünel sendromu nedenleri olarak sıralanabilir.
Bileteral Karpal Tünel Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
Bileteral karpal tünel sendromu belirtileri; elde şişme, ağrı ve uyuşma olarak ortaya çıkar. Hastanın elleri şişer, gerilir, parmakları şişer. Uyku bozukluğuna sebep olacak boyuttaki uyuşmalar, bazı kişilerde omuz ve boyuna kadar yayılabilir. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra elleri daha da zorlayacak günlük işlerle uğraşılması, belirtileri şiddetlendirir. Tedavisi yapılmadığı takdirde, avuç içi kaslarında erime ve güç kaybına neden olabilir.
Bileteral karpal tünel sendromu tedavisi için öncelikle hastalığın tanısı konulmalıdır. Tanı, EMG testi ile yüzde yüze yakın oranda kolaylıkla koyulabilir. Tedavisi ise, konservatif tedavi ya da cerrahi tedavi olmak üzere iki şekilde yapılır. İlaç tedavisi ve takip şeklinde yapılan konservatif tedavi sonuç vermezse, cerrahi tedaviye başvurulur. Cerrahi tedavi çok kısa sürede yapılabilir ve lokal anestezi tekniğiyle uygulanır. Ayrıca hastanede yatış da gerektirmez.