Gebelikte Karpal Tünel Sendromu
Gebelik kadınların vücudunda değişime açık olduğu bir dönemdir. Bu dönemde kadınların çoğu daha yorgun ve bitkin hissedebilir. Bu hisse bağı olarak da hızlı kilo alma ya da hamileliğin ilerleyen dönemlerinde el ve ayak şişmesine bağlı olarak gebelikte karpal tünel sendromu görülebilir. Bu hemen hemen her üç gebeden birinde görülen akut bir rahatsızlıktır. Kronikleşmiştir. Ancak endişe edici bir durum yaratmaz. Çünkü gebelik kilolarının verilmesinin ardından bir süre sonra etkisini yitirecek düzeye ulaşan bir semptom olmuştur.
Gebelikte Karpal Tünel Sendromu Nedenleri
Gebelikte karpal tünel sendromu oluşmasına yol açan birtakım etmenler söz konusu olmaktadır.
Genetik faktör ve yaş gibi etmenler bu semptomun görülmesinde belirleyici bir rol oluşturmaktadır. Bunun dışında stres, hızlı kilo alımı, gebelikle birlikte ortaya çıkan şeker ve kansızlık hastalıkları gibi durumlar tetikleyici olabilmektedir.
Damar hastalığına yatkın olan gebelerde de sıklıkla görülebilir. Karpal tünel sendromu bilindiği üzere sıklıkla ellerini ve parmaklarını sürekli kullanan mesleklerde daha fazla görülür. Ancak buna bağlı olmadan damarsal rahatsızlıklara bağlı olarak gebelerde de sıklıkla görülebilir. Bu nedenle bu rahatsızlığa gebelikte karpal tünel sendromu adı verilir.
Gebelikte Karpal Tünel Sendromu Teşhisi
Gebelikte Karpal Tünel Sendromu teşhisi konulması için birtakım belirtilerin bariz şekilde görülüyor olması yeterlidir. Gece uykusunda el uyuşması, uyandığında ellerde ve ayaklarda şişlik hissi, el ve ayakları bir süre uyuşukluğu geçene kadar kullanamama gibi belirtiler bu tehisin konulması için yeterlidir. Diğer cihazlar ile ve test araçları ile yapılan teşhis koyma yöntemleri gebelerde bebeğe zarar verebileceği endişesi ile kullanılmaz.
Gebelikte Karpal Tünel Sendromu Tedavi Yöntemleri
Gebelikte Karpal Tünel Sendromu gebelik sırasında kendiliğinden ortaya çıkan ve gebelik sonrasında da kendiliğinden ortadan kaybolan bir sendromdur. Hızlı kilo alımına bağlı ya da vücut içi stres, hormon düzeyinin artması gibi durumalar bağlı ortaya çıktığı için kendiliğinden düzelir. Ancak nadiren de olsa, gebelik döneminin bitmesinin ardından bu sendrom geçmeyebilir. Sonrasında duruma uygun tedavi yöntemleri geliştirilir. Cerrahi müdahale en ileri düzey tedavi yöntemidir. Ancak bu işlemden önce birçok farklı tedavi yöntemine yanıt alınması beklenir.