Karpal Tünel Sendromu Fizik Tedavi Hareketleri

Karpal Tünel Sendromu Fizik Tedavi Hareketleri

Karpal tünel sendromu ülkemizde sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Neredeyse her üç kadından birinde karpal tünel sendromu görmek mümkündür. Belirli bir yaş aralığı ve belirli meslek gruplarında daha yaygın olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. El ve kola vuran ağrılar, karıncalanmalar ya da uyuşma hissi ile kendini belli eder. Karpal tünel bilek kısımlarında da güç kaybına neden olabilmektir. Bu sendromun ameliyatsız tedavi yöntemleri içerisinde fizik tedavi yer almaktadır. Fizik tedavi birkaç bölümden oluşmaktadır. Hem fizik tedavi uzmanları tarafından uygulanan tedavi yöntemleri vardır hem de fizik tedavi uzmanları tarafından merkezde uygulanması gereken egzersiz yöntemleri vardır. Hem de kişinin evde ya da sosyal hayatında boş vakitlerinde uygulaması gereken fizik tedavi egzersizleri bulunur.

Fizik tedavi egzersizlerinin asıl amacı bilek ve avuç içlerinde var olan baskının azaltılmasına yardımcı olmaktır. Bu da sinir üzerinden baskıyı çekerek, belirli semptomları hafifletebilir bir yapıya sahiptir. Örneğin ağrıyı azaltmaya yardımcı durumlar söz konusu olabilir. Uyuşma ve karıncalanma hissi ortadan kalkar. Bu gibi etmenlere bakıldığı zaman fizik tedavinin kısa vadeli sonuç vermesine eksin gözü ile bakılır. Ancak uzun vadeli tam verimli sonuç alabilmek için bu tedavi yöntemlerini aksatmadan uygulamak şarttır.

Karpal Tünel Sendromu Fizik Tedavi Hareketleri Nelerdir?

Karpal tünel sendromu fizik tedavi hareketleri hastanın bu rahatsızlığından rahatlaması amacı gütmektedir. Bunun için yapması gereken birtakım hareketler bulunmaktadır.

l Bileklerin düz tutulması ve parmakların yavaş olarak iç kısma çekilmesi gerekir. Beşe kadar sayılır. Parmaklar yavaşça gevşetilir ve açılarak düzeltilir. Bu hareket güç kaybını önlemek amacı ile her gün düzenli tekrarlanmalıdır.

l Parmakları sıkarak el yumruk yapılır. Bileğin alt kısmına doğru yumruklar bükülür beşe kadar sayılır ve el açılır. Sonra yeniden bu hareket yapılır. Bir gün içerisinde 20 – 30 kere bu hareketi tekrarlamak bileklerin güçlenmesine yardımcı olacaktır.

l Bazen yumruk yapılarak bilek aşağı doğru bükülmez. 360 derece yumruk bilek sabit kalacak şekilde döndürülür. Havaya yumruk ile daireler çizerek başladığınız noktaya gelirsiniz.

l Bu üç farklı fizik tedavi egzersizinin de gün içerisinde 20 – 30 kere yapılmasının bileklerin güçlenmesi hususunda önemli katkısı vardır. Ayrıca kireçlenmeyi de önleyici bir fizik tedavi egzersizdir.

Hemen Arayın