Karpal Tünel Sendromu Rehabilitasyonu

Karpal Tünel Sendromu Rehabilitasyonu

Karpal tünel sendromu oldukça yaygın bir hastalık halini almıştır. Bu nedenle ellerde sinir sıkışmasının tedavisi konusunda önemli gelişmeler yakalanmıştır. Karpal sendromu nasıl tedavi edilir; karpal tünel sendromunda rehabilitasyon nasıl yapılır, gibi soruların yanıtları sıklıkla araştırılmaktadır.

 Karpal tünel sendromu ya da ellerde sinir sıkışması nedir sorusunun yanıtı ile başlayacak olursak; bilek kanalı sıkışması sendromu karpal tünelde bulunan median sinirlerin sıkışması sonucu oluşan nöropatik bir hastalıktır. Karpal tünel sendromu;

l ilk üç parmakta hissiyat kaybı,

l eller, kollar ve omuz bölgesinde yanma türünde rahatsız edici ağrılar,

l bilek bölgesinde ve ellerde, özellikle ilk üç parmakta uyuşma hissi,

l el kaslarında yaşanan güçsüzlük problemi, belirtileri ile açığa çıkmaktadır.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi ve Rehabilitasyon

Bilek kanalı sıkışması sendromunda çeşitli tedavi altarnatifleri bulunmaktadır. Cerrahi tedavi, sorunun cerrahi olmayan yollarla çözülemediği durumlarda tercih edilir. Cerrahi tedavi öncesinde karpal tünelk sendromunda tedavi, sendroma neden olan etkeni ortadan kaldırmayı da amaçlar. Bu nedenle ellerde sinir sıkışmasının tedavisinde rehabilitasyon öne çıkmaktadır.

Sendroma neden olan etkenlerin başlıcaları, özellikle bazı mesleklerde mekanik hareketlerdir. Örneğin kasaplık mesleğinde karpal sendrom görülme riskinin fazla olduğu bulgulanmaktadır. Ayrıca şişmanlık, hastalığın en önemli riskleri içinde yer almaktadır. Dolayısıyla da kişilerin yaşam tarzlarını değiştirmesi, hastalık sebeplerinin mümkün olduğunca ortadan kaldırılması, iyileşme süreci sonunda önleyici kapsamda uzman uyarılarının dikkate alınması önemlidir. Bu noktada karpal sendromda fizik tedavi, iyileşme sürecinin önemli bir parçası halini almaktadır

Karpal Tünel Sendromu Rehabilitasyonu

Karpal tünel sendromu tedavisinde konservatif yöntemler öne çıkmaktadır. El bileğinin sabitlenerek istirahat etmesi, istirahat splintleri ile sağlanır. Bu aşamada hastanın ağrı, uyuşma gibi yakınmalarını gidermek için uygulanan ilaç tedavileri önemlidir.

Karpal tünel sendromunda fizik tedavi, hastanın günlük yaşamına sağlıklı biçimde dönmesinde etkilidir. Hastalığın düzeyine de bağlı olarak rehabilitasyon süreci şu şekilde işlemektedir;

l Öncelikle hasta, rahatsızlığının azaltılmasında yaşam stilinde değişiklikler yapması konusunda bilgilendirilir. Hastalığa davetiye çıkartan mekanik hareketler, tedavi sürecinde kontrol altına alınmalıdır.

l Karpal tünel sendromunun rehabilitasyonu sırasında egzersizler önemli bir yer tutmaktadır. Hastadan rutin biçimde doktorunun gösterdiği şekilde el ve parmak kasları ile önkol, boyun ve sırt kaslarını güçlendirici hareketleri yapması gerekir.

l Bilekte sinir sıkışması, ciddi ağrı ve şikayetler yaratmaktadır Fizik tedavi sürecinde bu ağrıların hafifletilmesi ve hastanın rahatlatılması için sıcak-soğuk kompleks uygulamalar da gerçekleştirilir.

l El ve bileklerde esnekliğin artması, karpal tünel sendromunda rahatlama sağlamaktadır Bu da fizik tedavi egzersizleri ile mümkündür.

Hemen Arayın