Menisküs Ameliyatı 0532 419 61 12
Menisküs yırtıklarının, zedelenmelerinin cerrahi tedavisine menisküs ameliyatı deniyor. Menisküs yırtıkları ve hasarları dizde şişlik, takılma, hareketlerin kısıtlanması gibi şikayetlerle ortaya çıkıyor. Menisküs ameliyatlarında en güncel ve en çok tercih edilen yöntemse artroskopik(kapalı) yöntem. Artroskopi ile büyük yara izleri olmadan, daha kısa sürede iyileşme sağlamak mümkün.
Operasyon sırasında yarım ile bir santimetre arası kesiler açılarak bölgeye fiber optik görüntüleme cihazları yerleştirilir. Bu sayede menisküs yırtıkları, zarar gören kıkırdak yapıları ve varsa diğer sorunlar ekrandan net olarak gözlenebilir, açık ameliyatlarda ulaşılamayan eklem kısımlarına müdahale edilebilir. Bu yöntemle açık ameliyatlara göre daha kısa sürede iyileşme sağlanır ve ameliyat sonrası komplikasyonlarının oluşma riski en aza indirilir.
Operasyon sonrasında, doktorunuzun belirlediği süreye göre aynı gün veya bir iki gün sonra taburcu olabilirsiniz. Eve döndükten sonraki iyileşme sürecinde ise doktorunuzun belirleyeceği egzersizler, belli aralıklarla uygulanan fizyoterapi ve doktorunuzun size özel hazırlayacağı rehabilitasyon programı büyük önem taşıyor.
Menisküs Ameliyatı
Menisküs yırtıkları; dizde şişlik, takılma, hareketlerin kısıtlanması gibi şikayetlerle ortaya çıkarlar. İlaç, istirahat, buz tedavisi gibi tedavilerle iyileşme göstermezlerse menisküs ameliyatına ihtiyaç duyulur. Menisküs yırtıkları ameliyat öncesinde yapılan tetkiklerle saptanır. Hastanın ihtiyacına göre genel veya lokal, bölgesel anestezi uygulanır. Artroskopi esnasına, bir santimetrelik kesiler açılır. Kesilerden görüntüleme cihazlarıyla girilir ve cihazın ulaştığı görüntüler ekrandan takip edilir. Görüntüleme mekanizmasıyla yırtığın yapısına, kaç yırtık olduğuna, kıkırdak hasarına bakılır. Yırtığın yapısına göre eklem açılmadan dikilebilir, tıraşlanabilir, menisküsün bir kısmı veya tamamı alınabilir. Tamamı çıkarılan dokuların yerine yapay menisküsler veya kadavralardan alınan menisküsler nakledilebilir. Menisküs yırtıklarının dikilebilir olması hasta için daha avantajlıdır, bunun için de erken teşhis çok önemlidir.